Spring naar inhoud

Cardiofysiologisch Laborant

Als Cardiofysiologisch laborant speel je een cruciale rol in het uitvoeren van specialistische onderzoeken en behandelingen, zoals elektrofysiologisch onderzoek (EFO), pacemaker- en ICD-implantaties, en complexe ablaties. De opleiding tot Cardiofysiologisch laborant bestaat uit een combinatie van praktijkervaring en theoretische scholing, waarin je leert werken met geavanceerde apparatuur en technieken. Tijdens dit traject werk je nauw samen met interventiecardiologen en andere specialisten om patiënten de beste zorg te bieden.

Wat ga je doen?

Als cardiofysiologisch laborant voer je diverse onderzoeken uit die inzicht geven in de werking van het hart. Je analyseert de resultaten, zorgt voor een nauwkeurige verslaglegging en begeleidt patiënten en hun naasten tijdens het onderzoek. Je bent een belangrijke schakel in het diagnostische proces.

Voorwerkperiode Voorafgaand aan de opleiding start je met een voorwerkperiode van ongeveer drie maanden. Tijdens deze periode maak je kennis met het team, de apparatuur en de werkwijze van de afdeling. Je krijgt een introductiegesprek, een tussenevaluatie en een eindbeoordeling. Samen met je werkbegeleider, praktijkopleider en teammanager bepalen we of je klaar bent om met de opleiding te starten.

De opleiding begint met een introductieweek, waarin je wordt klaargestoomd voor de opleiding. Gedurende deze periode volg je lesdagen die gericht zijn op de basisprincipes van de cardiofysiologie en hartfunctieonderzoek. Samen met je medestudenten leer je de theoretische en praktische aspecten van het vak, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. Je krijgt een (concept) rooster voor de introductieweken en de lesdagen die betrekking hebben op hartfunctieonderzoek, zodat je van tevoren weet wat je kunt verwachten. De voorwerkperiode duurt drie maanden en helpt je om goed voorbereid aan de opleiding te beginnen.

Begeleiding Goede begeleiding is essentieel, zeker in een complexe en uitdagende functie. Daarom krijg je tijdens je opleiding een ervaren werkbegeleider en een praktijkopleider toegewezen. Zij staan voor je klaar met advies en ondersteuning. Ook je collega’s binnen het team zijn er om hun ervaring te delen en je verder te helpen.

We weten dat het werk intensief kan zijn. Daarom kun je rekenen op ons afdelingsondersteunend team (AOT). Zij bieden je een luisterend oor en praktische steun bij ingrijpende situaties. Samen zorgen we ervoor dat je je zeker en gesteund voelt in je werk.

Onboarding We maken je start zo soepel mogelijk. Alles is geregeld: van je ICT-account en applicaties tot je uniform, badge en studieboeken. Je krijgt een rondleiding en maakt kennis met je collega’s, zodat je je meteen welkom voelt.

Visie op leren Wij hechten veel waarde aan het voortdurend van elkaar leren. Daarom wordt er in de voorwerkperiode veel lesgegeven door en voor toekomstige cardiofysiologische laboranten. De lessen behandelen uiteenlopende onderwerpen zoals verschillende hartziekten, diagnostische werkwijzen, protocollen en specifieke handelingen binnen het vakgebied. Zo leer je niet alleen van de theorie, maar ook van de ervaring en kennis die je met je

En dan is het zover, de opleiding begint!

De HBO-bacheloropleiding Hartfunctielaborant van LOI biedt een combinatie van werken en leren, ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Beroepsopleiding Hartfunctielaboranten. Je leert zelfstandig onderzoek doen naar het menselijk hart en assisteren bij ingrepen. De opleiding is flexibel en vereist een werkplek bij een opleidingsbevoegd ziekenhuis. Na afronding ontvang je een wettelijk erkend HBO-bachelorgetuigschrift. De opleiding duurt 16-18 maanden en bestaat uit drie fasen.

Meer informatie vind je op de officiële website: LOI HBO-bachelor Hartfunctielaborant.

Chat via WhatsApp