Spring naar inhoud

Zorgen voor een soepele medische reis

Ilse en Esther | Doktersassistenten

Als doktersassistent in het MCL moet je van alle markten thuis zijn. “Zonder ons zou een patiënt niet in de juiste spreekkamer of OK terechtkomen.”

Machinekamer van MCL

Stevig in je schoenen staan, overzicht houden, goed kunnen luisteren, de juiste vragen stellen en bovenal: een groot hart voor patiënten hebben. Als doktersassistent in het MCL moet je van alle markten thuis zijn én draag je veel verantwoordelijkheid, weten Ilse Tuinstra en Esther Jellema, beiden doktersassistent op de polikliniek chirurgie. “Zonder ons zou een patiënt niet in de juiste spreekkamer of OK terechtkomen.”

Medische route uitstippelen

Ilse en Esther, respectievelijk werkzaam op de poli vaatchirurgie en de wondpoli, hebben vooral te maken met oudere patiënten. Deze patiënten hebben problemen met hun vaten of een wond aan hun been, waarvoor ze een operatie nodig hebben. Esther: “Ze komen binnen na verwijzing en doorlopen bij ons vaak een langer medisch traject. Wij stippelen - samen met de chirurgen, verpleegkundig specialisten en physician assistents - hun route uit.” De ene helft van de week doen de doktersassistenten dit ‘achter de achter de schermen’ op de administratie, de andere helft draaien ze spreekuur en zien ze patiënten.

Ze plannen eerst alle noodzakelijke onderzoeken, zorgen dat de uitslagen hiervan op tijd binnen zijn, bereiden het spreekuur voor en zetten de patiënt op het juiste moment bij de chirurg aan tafel om de vervolgbehandeling te bespreken. Wordt een patiënt geopereerd, dan regelen ze een gesprek bij de afdeling medicatieverificatie, een opnamegesprek op de verpleegafdeling, geven ze voorlichtingsmateriaal aan de patiënt en zetten ze hem of haar op de lijst van de OK-planning.

Soms kun je met een heel klein gebaar en groot verschil maken.

Puzzelen

De weg naar de operatie voelt voor veel patiënten als een flinke onderneming, maar voor mensen op leeftijd al helemaal, vertelt Ilse: “We proberen de verschillende onderzoeken en afspraken voor hen altijd handig te combineren of op één dag te plannen. Een hele uitdaging met zoveel betrokken afdelingen en specialisten, maar het geeft altijd een kick als je dit samen voor elkaar krijgt.”

Esther vult aan: “Helemaal als je bedenkt dat we onze dagplanning regelmatig moeten omgooien. Bijvoorbeeld omdat er een patiënt belt die nog diezelfde dag door een chirurg moet worden gezien of omdat de ambulance voor de deur staat met iemand die moet worden opgenomen met teveel pijn of een acute operatie nodig heeft.” In combinatie met de toch al hoge werkdruk, zorgen dit soort situaties voor een hoop gepuzzel voor de doktersassistenten.

Ontspannen patiënt

Ondanks de soms lastige puzzels, proberen Ilse en Esther altijd tijd voor ‘hun’ patiënten te maken. “Als mensen bij ons binnekomen zijn ze vaak nerveus. Ik breek het ijs dan met een grapje of stel ze gerust met mijn medische kennis”, vertelt Ilse. Esther: “Soms kun je met een heel klein gebaar en groot verschil maken. Zo schakel ik bij oudere, Friese patiënten vaak over op het Fries. Ik zie ze dan meteen ontspannen. Niet iedere patiënt heeft hetzelfde nodig. Dat moet je in ons vak heel goed aanvoelen.”

Als patiënten zijn geopereerd, laten de doktersassistenten ze nog niet meteen los. Ze zorgen voor een aansluitend revalidatie- of thuiszorgtraject en zien ze na zes weken terug op nacontrole in het MCL. Een mooie afronding, vindt Esther: “Patiënten maken hier een hele medische reis. Als wij die reis, van begin tot eind, zo soepel mogelijk hebben laten verlopen, is onze missie geslaagd.”

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp