Spring naar inhoud

Zorg met een vleugje techniek

Bartele | MBRT-opleiding

Iets met zorg en iets met techniek, dat was wat ik altijd al wilde combineren.

Combinatie

Bartele Kooistra is 29 jaar en sinds zeven jaar werkzaam als Medisch nucleair werker op de afdeling nucleaire geneeskunde. De zorg trok Bartele altijd al aan, maar het liefst wel gecombineerd met techniek. De opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische technieken (MBTR) was het antwoord. Maar wat doet Bartele precies? Hoe zien zijn werkdagen eruit? En het belangrijkste: wat maakt zijn werk zo leuk?

Bartele: “Iets met zorg en iets met techniek, dat was wat ik altijd al wilde combineren. Toen ik begon aan de MBTRT-opleiding in Groningen wist ik eerst ook niet precies wat de opleiding inhield. De drie vakken: radiotherapie, radiodiagnostiek en nucleaire geneeskunde spraken mij direct aan.” Gedurende zijn studie liep Bartele stage in het MCL op de afdeling nucleaire geneeskunde. Alles viel hier voor hem op zijn plek. 

Hier is voor mij de uitdaging die ik zoek. Daarnaast heb ik meer tijd voor patiënten en is er ruimte om zelf iets in te brengen. Je werkt niet voor de arts, maar samen met hem of haar. Ik kan ook mijn eigen creativiteit kwijt en dat vind ik erg belangrijk.

Stoffen bereiden

Vaak start Bartele om 07.00 uur zijn werkdag bij de bereidingen. De nucleaire afdeling beschikt namelijk over een eigen laboratorium waar veel eigen stoffen gereed gemaakt worden. Deze stoffen worden later bij patiënten ingespoten. Door de straling die de radioactieve stof uitzendt vanuit de lichaamsdelen of het orgaan waarin de stof is opgenomen worden de orgaanfuncties geregistreerd door een gammacamera of een PET-scan. Zo kan Bartele onder andere in het laboratorium radioactief technetium koppelen aan eiwitten die naar de hartspier toegaan. Bartele: “Op die manier kunnen we de doorbloeding van de hartspier bekijken om hartinfarcten en andere afwijkingen op te sporen. Zo spuiten we deze stof soms in als een patiënt in rust is. Maar soms ook bij inspanning. We maken dan scans om te beoordelen welke organen niet goed werken. Ons lichaam herkent de stoffen en brengt ze op plaats van bestemming. Op deze manier kunnen wij goed orgaanfuncties in kaart brengen en pathologieën opsporen en beoordelen.”

Aan de slag

Na het bereiden van de stoffen in het laboratorium worden om 09.00 uur binnen het team de werkplekken toebedeeld. Zo kan het voorkomen dat je een hele dag bij de camera’s staat, dat je alle patiënten gaat injecteren, je onderdeel bent van het PET-team of aan de slag gaat met de botdichtheidsmeter.  Bartele: “Ik vind het erg prettig dat we in ons werk net wat extra tijd hebben voor de patiënt. De patiënt blijft een bepaalde periode radioactief, dus die tijd heb je om je onderzoek uit te voeren. Een foto meer of minder maakt qua straling niet uit voor de patiënt. Het fijne aan het uitvoeren van het onderzoek is dat we in kunnen spelen op onze eigen bevindingen. Hierover heb je veel vrijheid en wordt er vertrouwd op jouw expertise.”

Bartele wilde altijd al de zorg in, maar wel gecombineerd met techniek. Zijn functie medisch nucleair werker sluit hier perfect bij aan. Bartele: “Het meest waardevolle aan mijn werk vind ik dat geen dag gelijk is. Elke dag ontmoet je nieuwe patiënten met nieuwe verhalen. Dat blijft mij motiveren. Soms heb je een dag waarop je veel meemaakt, maar je weet altijd waar je het voor doet: de patiënt helpen.”

Therapie

Naast het bereiden van stoffen, scannen met de gammascan/PET-scan en het gebruiken van de botdichtsheidsmeter wordt er op de afdeling Nucleaire geneeskunde ook radionuclide therapie aangeboden. Bartele: “Deze therapieën zijn bijvoorbeeld voor patiënten die uitgezaaide prostaatkanker of een schildklier aandoening hebben. Je dient dan wederom een radioactieve stof toe, alleen bevat deze stof Alfa of Betastraling. Dit betekent dat er cellen kapot gemaakt worden. Bij bepaalde schildklier aandoeningen kunnen wij de schildklier remmen met radioactief Jodium.”4

Doorontwikkelen

Nauw samenwerken, laagdrempelige sfeer en veel met elkaar overleggen. Dat zijn de kenmerken van het team nucleaire geneeskunde. Bartele: “De artsen geven je ook de vrijheid om jouw expertise toe te passen. Het enige dat vast staat is dat je een uitgangsprotocol hebt. Hoe je dat het beste aanpast aan de situatie van de patiënt, is aan jezelf.” Binnen het team dat bestaat uit ongeveer 25 medewerkers vindt veel vernieuwing plaats. Zo is er ook volop ruimte voor doorontwikkeling. Bartele: “Zo kun je key-user worden van de gammacamera’s. Je krijgt dan trainingen over de camera’s en bent degene die de camera’s instelt. Maar je kunt je ook buigen over de verantwoordelijkheden voor de systemen van verslaglegging van de artsen. Daarnaast hebben we ook een eigen lab. Kortom: er is volop ruimte om jezelf door te ontwikkelen.” Maar naast hard werken is er binnen het team ook veel ruimte voor het doen van leuke uitjes. Bartele: “Zo zijn we samen naar de Walibi Fright Nights geweest en doen we geregeld uitjes, zoals een escape room of een kookworkshop.”

Empathie

Werken op afdeling nucleaire geneeskunde betekent dat ongeveer 75% van je patiënten in een oncologisch behandeltraject zitten. Het hebben van empathie is dan ook een must. Bartele: “Deze patiënten zitten vaak in het begin van hun traject. Je treft de ontlading en dat vergt een stukje begeleiding. We hebben dan ook de tijd om deze patiënten er door heen te praten. Daarnaast is het erg belangrijk dat je affiniteit hebt met technologie. Radioactiviteit is een heel natuurkundig proces. Het is belangrijk dat je weet met welke stoffen je werkt en of je afstand moet nemen. Alle patiënten waarmee je werkt zijn namelijk radioactief. Het is dan ook belangrijk dat je je goed bewust bent van al jouw handelingen. Daarnaast zijn de patiënten maar een bepaalde periode radioactief. Goed kunnen plannen is dan ook erg belangrijk.”

Goede keuze

Bartele werkt nu al zeven jaar als medisch nucleair werker in het MCL en is nog altijd blij met zijn keuze. Bartele: “De manier van werken en communiceren in het MCL spreekt mij erg aan. Universitaire ziekenhuizen werden mij al snel te groot. Ik vind het fijn dat mijn inbreng ook echt telt. Als ik een suggestie heb over hoe iets anders kan, dan is er de ruimte om zaken uit te zoeken. Je leert daardoor meer. Daarnaast zijn er volop taken waarmee je rechtstreeks impact hebt op de protocollen waarmee je de patiëntenzorg verbeterd. Hoe mooi is dat?”

Zorg met een vleugje techniek - Nucleaire geneeskunde

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp