Ziekenhuispsychiater: een belangrijke schakel
Roelof | Ziekenhuispsychiater
Roelof Risselada is al jaren werkzaam als psychiater. Het is een functie die bij diverse zorginstanties uit te oefenen is. In een ziekenhuis is het werk als psychiater in sommige opzichten nét even anders. En precies dat is de reden dat Roelof besloot om zijn carrière in het Medisch Centrum Leeuwarden voort te zetten.
Op zoek naar nieuwe uitdaging
Roelof begon zijn loopbaan bij GGZ Friesland, waar hij is opgeleid als ouderenpsychiater. Daarna was hij acht jaar werkzaam als psychiater bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Hoewel hij erg te spreken is over zijn eerdere werk, merkte Roelof dat hij toe was aan een nieuwe stap. “Ik wilde me graag meer bezighouden met de samenhang tussen psychische problematiek en lichamelijke aspecten. Daarnaast werkte ik bij VNN poliklinisch en vrij zelfstandig als psychiater. Ik was op zoek naar een plek waar ik samen met een team kan werken.” Die wensen kon Roelof uiteindelijk vervullen in het MCL, waar hij sinds juni 2022 werkt.
Verschillende patiëntcategorieën
Als ziekenhuispsychiater ziet Roelof grofweg twee categorieën patiënten. “Enerzijds zijn het de patiënten die al elders onder behandeling zijn voor psychiatrische problemen en die nu een lichamelijke ziekte ontwikkelen en daarvoor in het MCL terechtkomen. Die mensen moeten tijdens hun ziekenhuisopname natuurlijk ook psychiatrisch behandeld blijven worden. Aan de andere kant zijn er ook patiënten die vanwege hun lichamelijke ziekte ook nog een psychiatrische aandoening ontwikkelen tijdens hun behandeling in het MCL. Zo zien we bijvoorbeeld dat Parkinson of hart- en vaatziekten tot depressies kunnen leiden, of dat medicatie zorgt voor psychische ontregeling. Als ziekenhuispsychiater houd ik mij met deze patiënten bezig.”
Collega’s geven houvast
Dat doet Roelof niet alleen, maar met zijn collega’s in de vakgroep ziekenhuispsychiatrie; vier psychiaters, een verpleegkundig specialist, een consultatief verpleegkundige en arts-assistenten. “We zijn een mooi team waar recent een aanwas van jonge psychiaters is geweest. De onderlinge samenwerking loopt goed en we pakken de casussen ook echt gezamenlijk als team op. Naar die collegialiteit was ik juist op zoek. Dat geeft me wat meer houvast in mijn werk”, vertelt Roelof.
Als je de psychiatrische problemen medebehandelt, heeft de gehele behandeling een grotere kans van slagen.
Psychiatrisch en lichamelijk leed
Samen met zijn collega’s behandelt Roelof dus patiënten in het ziekenhuis die een psychiatrische aandoening hebben. Het aanpakken van die problematiek is van zichzelf natuurlijk belangrijk, maar het heeft ook een breder doel, legt Roelof uit. “Als je de psychiatrische problemen medebehandelt, dan heeft de behandeling voor het lichamelijke probleem waarvoor de patiënt in het ziekenhuis terechtkomt, een grotere kans van slagen. Het is echt tweeledig: het lichamelijk ziek zijn en het psychiatrisch ziek zijn. En de samenhang daartussen: als psychiater zijn wij echt onderdeel van de behandeling van de patiënten in ons ziekenhuis.”
Verrassingseffecten
Dat is dan ook één van de aspecten die Roelof interessant vindt aan zijn functie als ziekenhuispsychiater: het werken met patiënten die lichamelijk én psychiatrisch ziek zijn en zich daardoor in kwetsbare omstandigheden bevinden. “Het contact met patiënten en het directe samenwerkingscontact met veel andere zorgverleners hier in het MCL geven me energie. Het is een dynamische omgeving met veel verrassingseffecten. Dat ik als onderdeel van een team daar een rol in kan spelen, geeft me veel voldoening.”
Werken bij #teamMCL
Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven? Bekijk dan hieronder de video met Roelof op de werkvloer, waarin hij meer vertelt over haar werk in het MCL. Bekijk onze vacatures op deze pagina en volg ons op Instagram via @mcleeuwarden.