Spring naar inhoud

Van een uitkering naar een baan

Eelco | Opleidingsadviseur

Onze facilitair medewerkers spelen een belangrijke rol bij de zorg van patiënten en ondersteuning van het zorgpersoneel.

Het MCL, de gemeente Leeuwarden, het UWV en de Friese regionale opleidingscentra slaan de handen ineen. Samen leiden we uitkeringsgerechtigden met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot facilitair medewerker in ons ziekenhuis. Waarom? Dat leggen manager zorgondersteuning Hielkje Poiesz en strategisch adviseur leren en ontwikkelen Eelco den Boer van het MCL je graag uit.

Belangrijke rol

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar onze facilitair medewerkers spelen een belangrijke rol bij de zorg van patiënten en ondersteuning van het zorgpersoneel. Naast hun schoonmaaktaken maken ze bijvoorbeeld bedplekken gereed voor opname, vullen ze 'platgoed' (zoals lakens, dekens en handdoeken) en andere materialen aan en brengen en halen ze spullen voor verpleegkundigen. "De afgelopen jaren is het voor ons steeds moeilijker geworden om geschikte mensen voor deze functie te vinden", vertelt manager zorgondersteuning Hielkje Poiesz. "Tegelijkertijd willen we als ziekenhuis onze maatschappelijke betrokkenheid tonen. Zo ontstond het idee om uitkeringsgerechtigden met een afstand tot de arbeidsmarkt op te gaan leiden tot facilitair medewerker."

Naar school en werken

Het MCL ging om tafel met de gemeente Leeuwarden, het UWV en de twee Friese regionale opleidingscentra, ROC Friesland College en ROC Friese Poort. Samen bedachten ze een plan om uitkeringsgerechtigden al werkend te laten leren. In een BBL-traject, zoals het officieel heet, gaan studenten één dag per week naar school en werken ze twee of drie dagen.

"Afgelopen maanden hebben we de kandidaten geselecteerd", verklaart adviseur Eelco den Boer. "Het gaat om mensen met een werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering die moeite hebben om aan het werk te komen. Bijvoorbeeld omdat ze geen startkwalificatie of relevante werkervaring hebben. Behalve dat er gesprekken met ze zijn gevoerd, hebben geïnteresseerden ook een paar diensten meegelopen in het ziekenhuis. Zodat ze een goed beeld kregen van het werk en de collega's."

Deelnemers die het hele traject afronden, krijgen na een jaar een MBO-diploma én een volwaardige baan bij ons. Dat is dus win-win.

Diploma en een baan

Uiteindelijk werden zo tien mensen uitgekozen. Zij startten half november met hun opleidingstraject van een jaar, de eerste vier maanden met behoud van uitkering, daarna in dienst van het MCL. "De leeftijden variëren van begin dertig tot in de zestig", zegt Hielkje Poiesz. "Hun achtergrond is heel divers. En heel leuk: twee van hen hebben eerder als vrijwilliger in ons ziekenhuis gewerkt." Ze is blij verrast door het enthousiasme van de nieuwe medewerkers. "Nadat ze op de werkvloer hadden meegelopen, gaven ze aan dat het werk leuker en afwisselender was dan ze dachten. Ze hadden echt zin om aan de slag te gaan."

MCL ziekenhuis Leeuwarden foto Beroepsbegeleidende leerweg BBL traject voor opleiding tot facilitaire medewerker

De meeste lessen worden niet in het ROC, maar in het MCL gegeven. Door ROC-docenten en ook door medewerkers van het ziekenhuis. "Zo halen we het onderwijs letterlijk naar binnen en kunnen we daar ons eigen stempel op drukken", aldus Eelco den Boer. "Deelnemers die het hele traject positief afronden, krijgen na een jaar een MBO-diploma op niveau 2 én een volwaardige baan bij ons. Dat is dus win-win." Als de aanpak een succes wordt, hoopt hij dat het MCL in de toekomst op deze manier niet alleen meer facilitair medewerkers, maar misschien ook mensen voor andere functies kan opleiden. "Want de komende jaren hebben we nog veel nieuw personeel nodig."

Deelneemster Naroushka Faneyt (35)

"Ik was op zoek naar werk. Mijn contactpersoon bij het UWV tipte me over het BBL-traject bij het MCL. Ik was meteen enthousiast, want ik heb een achtergrond in de schoonmaak. Om te ontdekken of een baan in het ziekenhuis bij me paste, liep ik twee dagen mee op de afdeling waar endoscopieën worden gedaan. Het werk was veel gevarieerder dan ik dacht. Mijn begeleider legde alles goed uit. Aan het einde van de dag had ik wel pijn in mijn voeten van het vele lopen! Maar dat went vast snel. Net als weer naar school gaan; ik merk dat ik mijn hersenen weer wat moet opfrissen. Het leuke is dat we elkaar in de klas helpen. Ik kijk ernaar uit om over een jaar mijn diploma te halen. Wie weet kan ik daarna doorgroeien naar een andere functie in het ziekenhuis."

Deelneemster Lydia de Jong - Zwart(45)

"Van huis uit ben ik styliste,maar ik dacht er al een tijdje over om de zorg in te gaan. Toen mijnschoonmoeder een half jaar geleden in een verzorgingshuis werd opgenomen, wasdat het duwtje dat ik nodig had. Ik wilde graag iets nuttigs doen en mensenhelpen. Maar waar begin je zonder relevante diploma's? Het BBL-traject bood deuitkomst. Na mijn proefdagen op de intensive care was ik nog enthousiaster dandaarvoor. Het is een bijzondere afdeling met veel reuring, precies wat ikwilde. Wat ik ook heel leuk vind is dat ik als facilitair medewerker veelverschillende taken heb. Ik denk dus niet dat ik me hier snel ga vervelen. Hetfijnste is dat ik iets zinvols doe en de dag van mensen een beetje beter kanmaken. Voor mijn gevoel zit ik hier helemaal op de goede plek." 

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp