Techniek, teamwork en diversiteit: werken als endoscopieverpleegkundige
Geke Lautenbach | Endoscopieverpleegkundige
Geke werkt al jaren bij Frisius MC Leeuwarden, voorheen Medisch Centrum Leeuwarden. Na 5 jaar als verpleegkundige op een verpleegafdeling te hebben gewerkt, merkte ze dat ze toe was aan een nieuwe impuls in haar loopbaan. Ze hield de verpleegafdeling voor gezien en besloot de opleiding tot endoscopieverpleegkundige te volgen. In die functie vond ze precies de uitdaging waar ze zo naar op zoek was.
Als endoscopieverpleegkundige ben je een belangrijke schakel bij endoscopische interventies en onderzoeken. Niet alleen assisteer je de arts bij deze handelingen, ook ben jij er om de patiënt vooraf en na afloop te begeleiden. “Naast het sociale aspect, is het ook heel technisch werk. Ik vind het ontzettend interessant om die handelingen uit te voeren en om te leren gaan met de techniek”, legt Geke uit.
Dynamiek
Wat Geke ook aanspreekt is de diversiteit die ze heeft in haar werk als endoscopieverpleegkundige. “Op de afdeling doen we veel verschillende endoscopische onderzoeken, waarbij we de arts assisteren bij procedures. Als endoscopieverpleegkundige kom je ook op andere afdelingen om daar onderzoek te doen, zoals de intensive care, spoedeisende hulp, OK of röntgenafdeling. Als je de dag begint, weet je nooit wat je te wachten staat. Soms doen we reguliere controle-onderzoeken, soms hele complexe onderzoeken en je kan ineens naar een spoedgeval op SEH moeten. Die dynamiek maakt het werk voor mij erg uitdagend.”
Uitdagend patiëntencontact
De overstap van de verpleegafdeling naar de endoscopieafdeling was voor Geke ook een verandering in het patiëntencontact dat ze heeft. “Op de verpleegafdeling had ik met veel patiënten wat langer contact. Die verzorg je voor een wat langere periode vrij intensief”, legt ze uit. “In mijn werk als endoscopieverpleegkundige is dat nu heel anders. Ik heb nu maar kort contact met een patiënt. Je hebt dus veel korter de tijd om een band met iemand op te bouwen. En dat is wel heel belangrijk, wat wij willen de patiënt een zo vertrouwd en comfortabel mogelijk gevoel geven. Ook dat is voor mij een leuke uitdaging: in korte tijd de patiënt uitleg geven en geruststellen.”

Jezelf ontwikkelen
Buiten dat je endoscopieverpleegkundige bent, zijn er nog andere aspecten van dit vak. Als je de opleiding tot endoscopieverpleegkundige hebt afgerond, werk je ook als dagcoördinator en neem je deel aan werkgroepen om de kwaliteit van de afdeling te verbeteren. Als je recent de HBO-V hebt gevolgd, dan bestaat de mogelijkheid om als bachelor hier aan het werk te gaan. Zo kun je jezelf dus voortdurend blijven uitdagen en ook bijdragen aan nog betere zorg voor de patiënt.
Geen standaardafdeling
Als Geke gevraagd wordt waarom iemand voor de functie zou moeten kiezen, hoeft ze niet lang na te denken. “Vanwege de diversiteit en complexiteit,” zegt ze direct. “Het is geen standaardafdeling; elke dag is anders. Het werk is technisch, uitdagend en je werkt samen in een hecht team. We kunnen echt op elkaar bouwen, en iedereen brengt zijn eigen kracht mee. Dat maakt het werk niet alleen interessant, maar ook heel leuk.”