Samenwerken met de verpleegkundig stomaconsulent
Ingrid | Verpleegkundig stomaconsulent
Ingrid Lamars is verpleegkundig stomaconsulent in opleiding in Medisch Centrum Leeuwarden. Ze werkt daar op de polikliniek stomazorg en fecale incontinentie, waar ze regelmatig contact heeft met de diëtist. Hoe verloopt dat?
Wat voor type patiënten zien jullie?
“Patiënten die ondersteuning bij darmproblematiek nodig hebben en patiënten met een stoma. Dat kan gaan om een ileostoma, colostoma of urostoma. Wij zien patiënten in verschillende fases van de operatie: preoperatief geven we onder andere informatie over het krijgen en hebben van een stoma, en oefenen we met de verzorging ervan. Postoperatief beoordelen we in de kliniek de stoma en starten we met het aanleren van die verzorging. Postoperatief verzorgen we gedurende een jaar poliklinisch de nazorg: we beoordelen en evalueren de stoma, de huid en het materiaal, en stellen zo nodig bij. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het leven met een stoma. Na dat jaar kunnen patiënten ook nog een afspraak maken of contact met ons opnemen.”
Met welke disciplines werk je samen?
“We werken nauw samen met specialisten als internisten, chirurgen, verpleegkundigen van de (chirurgische) verpleegafdeling, verpleegkundig specialisten, thuiszorgorganisaties en stomaverpleegkundigen uit andere organisaties. Daarnaast is er, indien nodig, contact met een andere specialist zoals een dermatoloog, huisarts, diëtist, seksuoloog, maatschappelijk werker of wondconsulent. Dit kan face-to-face, samen met de patiënt, maar ook telefonisch of per mail.”
Hoe verloopt het contact met de diëtist?
“We hebben geen vast overlegmoment. Het contact verloopt voornamelijk incidenteel per mail of telefoon. Of wanneer we elkaar tegenkomen binnen het ziekenhuis. We weten van elkaar wat onze ‘taak’ is bij de patiënt, maar we voeren onze werkzaamheden apart uit. We staan dus niet samen bij de patiënt aan het bed en doen geen gezamenlijk poliklinisch consult. Maar als het nodig is weten we elkaar te vinden. De lijnen zijn kort en het contact is goed.”
Wat is de meerwaarde van de samenwerking?
“Onze samenwerking bestaat voornamelijk uit de informatieverstrekking voor patiënten bij wie een ileostoma is aangelegd; bij dit soort stoma’s zijn adviezen over aanpassingen in dieet en leefregels erg belangrijk. Wij geven patiënten voor, tijdens en na de operatie informatie, zowel mondeling als schriftelijk. Om dit zo goed mogelijk te laten beklijven, herhaalt de diëtist deze informatie tijdens een klinisch consult. Ook kan de diëtist in consult gevraagd worden op de chirurgische verpleegafdeling als er problemen zijn. Hij of zij is ook bij het MDO aanwezig om het proces aan te sturen en zo nodig bij te stellen. Verder is de diëtist, na ontslag van de patiënt, in het ziekenhuis aanspreekpunt voor diëtisten uit de eerste lijn. De meerwaarde is dat we ieder vanuit onze eigen expertise de drager van de ileostoma in een goede balans willen houden, zodat deze een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven ervaart.”
Door van elkaar te weten welke info er gegeven wordt, kun je elkaars verhaal bekrachtigen en bereik je samen meer dan alleen.
Tegen welke problemen lopen jullie aan?
“De standaardafspraak op de (chirurgische) verpleegafdeling is dat de diëtist in consult gevraagd wordt wanneer een patiënt een ileostoma heeft gekregen. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Dan krijgt de patiënt deze informatie alleen van de verpleegkundig stomaconsulent. Of de aanvraag komt te laat binnen. De patiënt is dan vaak al naar huis en is dus niet gezien door een diëtist. Die kan dan niet meer beoordelen of de expertise nodig was geweest en of er een eerstelijnsconsult nodig was. Ook horen we van de patiënt dat het af en toe misgaat bij de overdracht tussen de diëtist vanuit het ziekenhuis en de eerste lijn, waardoor er thuis geen vervolg plaatsvindt.”
Wat zijn je wensen?
“Bovengenoemde problemen verhelpen, zodat de patiënt écht goed op de hoogte is van de voedingsadviezen en leefwijze bij een ileostoma, en weet wanneer, en bij wie, hij of zij aan de bel kan trekken bij vragen. Op die manier kunnen we voorkomen dat patiënten met een ileostoma problemen ervaren, met alle mogelijke nare gevolgen van dien, zoals een (her-)opname in het ziekenhuis. De diëtist doet op dit moment alleen klinische zorg. In de literatuur lees je dat bij andere zorgaanbieders vaak thuis nog een vervolg is in de vorm van één à twee telefonisch consulten door de diëtist. Dat zou ik ook graag zien bij onze patiënten bij wie een ileostoma is aangelegd.”
Een belangrijke rol voor de diëtist?
“Ja, want die kan de patiënt begeleiden. En beoordelen of vervolg door een diëtist uit de eerste lijn nodig is. Daarmee zijn veel problemen te voorkomen. Verpleegkundig consulenten zouden daartoe bijvoorbeeld een order in de computer kunnen zetten voor de diëtist wanneer een patiënt een ileostoma krijgt. Ook zou het helpen als een verpleegkundig consulent stomazorg ook aanwezig zou zijn in het MDO bij dragers van een ileostoma, zodat deze consulent en de diëtist elkaar in elk geval kennen en sneller dingen kunnen afstemmen.”
Heb je verder nog tips?
“We moeten gebruik (blijven) maken van elkaars expertise. Bijvoorbeeld door een dag met elkaar mee te lopen. En we kunnen elkaar op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, nieuwtjes en weetjes. Mensen met een ileostoma zijn snel uit balans. Dat is goed om voor ogen te houden, ook voor diëtisten. Patiënten weten niet altijd waar ze op moeten letten of wat ze moeten doen als ze problemen hebben met high output, uitdroging of verstopping. En ze kunnen daar moeilijk informatie over vinden. Daar is dus een belangrijke rol weggelegd voor de diëtist.”
#teamMCL
Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?