Spring naar inhoud

Samen veilig in het MCL

Alle | Beveiliger

Sinds vorig jaar juli zijn er in ons ziekenhuis standaard twee opgeleide beveiligers gelijktijdig aanwezig.

Corona

Er zijn nu twee opgeleide beveiligers gelijktijdig aanwezig. Voorheen was dit er maar één. “In eerste instantie vanwege het coronavirus. De lontjes van bezoekers worden steeds korter en naast de agressie, neemt het aantal incidenten ook toe. Soms op meerdere plekken in het ziekenhuis tegelijk. Er bleek dat er een tekort aan handen was, ook voor andere situaties”, aldus Martine de Rijke, coördinator beveiliging en parkeerbeheer.

Niet alleen

Voorheen liet beveiliger Alle (56) het MCL regelmatig in handen van de 24-uurs post achter. De 24-uurs post weet van de lange aanlooptijd van de beveiliger en schakelt dan bij calamiteiten de politie in. Wanneer er bijvoorbeeld een traumahelikopter landde, kon Alle onmogelijk binnen een no-time aan de andere kant van het ziekenhuis zijn. “Dan sta ik op het helikopterdek en dan heb ik geen zicht op wat er beneden allemaal gebeurt. Hetzelfde geldt voor als ik een buitenronde doe; ik kan dan onmogelijk binnen twee tellen aan de andere kant van het ziekenhuis zijn. Mezelf opsplitsen, dat gaat helaas niet. Een tweede beveiliger per dienst inzetten gelukkig wel. De beveiliging is dan sneller ter plaatse“, vertelt Alle.

Vanaf juni is de ploeg uitgebreid en inmiddels hebben we een pool van 20 ingewerkte beveiligers.

Meer ogen, handen en voeten

Alle vertelt: “Nu de diensten met twee beveiligers worden gedraaid, is er altijd iemand aanwezig. Ben ik buiten? Dan is mijn collega binnen én andersom. Dat is wel zo prettig. Bovendien weten mijn collega’s en ik nooit wanneer er een tweede man nodig is. Soms komen alle meldingen tegelijk. En als het dan circus is, dan is het ook echt circus. Met een tweede beveiliger per dienst is er gewoon meer mogelijk: meer ogen én meer handen en voeten.”

Dit heeft wel voor extra taken gezorgd. Tijdens bezoekuur komt de beveiliging bijvoorbeeld op de afdelingen langs om zich zichtbaar en preventief kenbaar te maken. Mocht er onrust zijn of komen, dan is het gemakkelijker om de beveiliging te bellen. Bij wisseling van de avond- en nachtdienst staat er nu standaard een beveiliger op de route naar de parkeergarage. Ook zijn er taken bijgekomen zoals bedrijfshulpverlening (BHV). Zo kunnen de beveiligers reanimeren (ook met behulp van een AED) en hebben ze geleerd om hulp te bieden bij actieve bloedingen, verstikking en verslikking.

Wist je dat de beveiligers tijdens een werkdag met gemak 12 km lopen? Dat is iets meer dan 1/4 marathon!

De zorg moet altijd door blijven gaan

De agressie binnen het MCL neemt helaas toe, mede dankzij het coronavirus. Bijvoorbeeld omdat er maar één iemand mee naar een afspraak of bezoek mag. “Sommige mensen komen dan met meer en gaan dan met de verpleegkundigen in discussie. Men moet in zulke situaties vaak even stoom afblazen. Daar zorgen wij voor, zodat de verpleegkundigen zich kunnen blijven focussen op het bieden van zorg. Dat is waar we het voor doen, want de zorg moet altijd door blijven gaan.”

“Van deze situaties maken sommigen impact op jonge medewerkers, want het kan er heftig aan toegaan. Het bieden van nazorg vind ik daarom erg belangrijk. Wat ik dan vaak doe is dat ik nog even een keer langs de afdeling ga en daar vraag hoe het met iedereen gaat. Maar dan ook hoe het écht met hen gaat. Ik wil laten zien dat ik er voor ze ben.” Dit is ook wat de beveiligers graag uit willen stralen: open- en toegankelijkheid.

Trainingen

In het MCL worden regelmatig trainingen in ongewenst gedrag gegeven, waarbij de beveiliging aanhaakt wanneer het mogelijk is. Zo kunnen verpleegkundigen trainen op situaties waarbij het schakelen met de beveiliging aan de orde kan zijn. Verwachtingen over en weer kunnen op deze manier nog beter worden afgestemd. Bij situaties met ongewenst gedrag is communicatie namelijk heel belangrijk.

Als we tijd hebben, dan helpen we met alles.

Geen dag is hetzelfde

Het werk van de beveiligers van het MCL is zeer afwisselend. Naast het de-escaleren van incidenten met agressie, houdt de beveiliging zich ook bezig met het registreren en uitgeven van gevonden voorwerpen tot het begeleiden van spoeddiensten en het zijn van Heli Landing Officer en Firefighter op het Heliplatform. Op het heliplatform zorgt de beveiliging ervoor dat de traumahelikopters veilig kunnen landen en opstijgen en mocht het ooit nodig zijn, dan proberen ze de helikopter te blussen.

MCL ziekenhuis Leeuwarden foto Helidek, helikopterdienst, Helicopter Landing Officer (HLO)

Ook parkeerbeheer is een taak van de beveiliging, denk aan: afgereden slagbomen repareren en het aanvullen van kleingeld en parkeertickets. Bovendien verhelpen de beveiligers kleine storingen in de nacht en gaan ze bij de verschillende afdelingen van het MCL langs. In principe kun je dan ook voor elke vraag bij hen terecht. “Is de vraag te gek, dan zeggen we dat wel. Maar de vraag is eigenlijk nooit te gek. Laatst hielp ik nog bij het starten van een auto. Diegene belde mij later nog om te vertellen dat hij in Oostenrijk stond en dat de auto het nog goed deed. Dat zijn leuke dingen.” Helpen bij het starten van een auto, is dat iets waar je de beveiliging ook voor in kunt schakelen? “Als we tijd hebben wel, dan helpen we met alles. Maar calamiteiten gaan natuurlijk voor.”

“Dat maakt ons werk zo leuk. We weten vooraf niet wat er allemaal op zo’n dag gaat gebeuren. Geen dag is hetzelfde. Het ene moment begroeten we de bezoekers van het MCL, wijzen we mensen de weg, bieden we een luisterend oor of duwen we iemand in een rolstoel naar de afspraak. En het andere moment grijpen we in op momenten dat het moet.”

Veiligheid is een gevoel en daar willen wij als beveiligers aan bijdragen.

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp