Spring naar inhoud

Nieuwe uitdagingen als Helicopter Landing Officer

Hermanna | Helicopter Landing Officer

Hermanna is al 42 jaar werkzaam in het MCL en heeft inmiddels een uitgebreid takenpakket. Tien jaar geleden besloot ze zich aan te melden als Helicopter Landing Officer (HLO) nadat ze een oproep op MCLnet zag. Het MCL kampte met een tekort aan HLO's en Helicopter Fire Fighter (HFF'ers) en Hermanna wilde graag haar steentje hieraan bijdragen.

Een veilige landing

Als HLO is Hermanna betrokken bij de helicrew, die bestaat uit MCL-medewerkers van verschillende afdelingen uit het ziekenhuis. Bijvoorbeeld de apotheek, ICT of het laboratorium. Zij zorgen ervoor dat de helikopter veilig kan landen op het helidek, dat zich op het dak van de parkeergarage bevindt. ‘’Ik vind het bijzonder dat op het parkeerdek vliegende ambulance’s kunnen landen, die voornamelijk van en naar de Waddeneilanden vliegen. Ik ben blij dat ik hier als HLO een belangrijke bijdrage aan kan leveren.’’

Hoewel Hermanna haar functie als HLO naast haar huidige werkzaamheden als secretaresse oncologiecommissie kan combineren, vraagt het werk wel om flexibiliteit. Wanneer er een helikopter aankomt, moet ze acuut van haar plek kunnen. Als verpleegkundige is dit natuurlijk veel lastiger. ‘’Ik waardeer de vrijheid om mijn eigen uren in te delen en kan hierdoor ook gemakkelijk in de avonduren werken.’’ Ze beleeft veel plezier aan de rol als HLO, waar ze zich op vrijwillige basis voor heeft aangemeld.

Het werk als HLO

Hermanna is onderdeel van een kleine, hechte groep medewerkers die als helicrew op het helidek werken. Ze is altijd met een andere collega aanwezig en samen zorgen ze ervoor dat het helidek gecontroleerd en veilig gesteld is voordat de helikopter landt. Ze checken tevens of er geen grote kranen binnen een straal van 500 meter staan, geen losliggend materiaal te zien is, geen bouwvakkers op de daken staan en of de auto's goed geparkeerd zijn op het bovenste delen van de parkeergarage.

In de vooraankondiging belt de 24-uurspost naar de desbetreffende dienstdoende HLO dat er een heli wordt verwacht. De 24-uurspost meldt tevens waar de heli vandaan komt en met hoeveel personen.  Daarna komt de definitieve oproep. Als je wordt opgeroepen trek je beveiligingskleding aan. Dit zijn handschoenen, laarzen, een jas en een helm. Vervolgens ga je in de lift in naar het helidek. Als de helikopter aankomt, zorg je ervoor dat je goed zichtbaar bent, zodat de piloten weten dat het helidek gecontroleerd en geopend is. Ook meld je bij de spoedeisende hulp dat het helidek geopend is. Als de helikopter geland is gaat de patiënt naar de desbetreffende afdeling. Na het vertrek van de heli meldt de HLO bij de spoedeisende hulp dat het helidek weer gesloten is.

Ik heb me aangemeld omdat ik het een mooie uitbreiding vond van mijn eigen takenpakket

Altijd blijven leren

Het werk als HLO vraagt om alertheid en de nodige kennis en vaardigheden, zoals het blussen van branden en het herkennen van onveilige situaties. Hermanna vindt het leuk dat ze door het werk als HLO nieuwe dingen leert en zichzelf kan blijven ontwikkelen. De helicrew vergadert jaarlijks, waarin ze met elkaar bespreken hoe het werk verloopt en waar iedereen de vrijheid heeft om input te geven.

Voor Hermanna is het werken als HLO een mooie uitbreiding van haar takenpakket. Ze waardeert het dat ze op deze manier meer betrokken is bij het ziekenhuis en dat het werk afwisselend is. Het geeft haar voldoening om een bijdrage te leveren aan de veiligheid op het helidek en aan de zorg voor patiënten die met de helikopter worden vervoerd. ‘’Ik heb me aangemeld omdat ik het een mooie uitbreiding vond van mijn eigen takenpakket. Het is echt even iets heel anders. Je krijgt scholing in werkzaamheden die je niet gewend bent en dat kan erg leuk zijn.’’ 

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp