Spring naar inhoud

Neurologisch onderzoek bij patiënten

Rhona en Agnes | Leerling en stagiair

Het werk op de afdeling Klinische neurofysiologie is uitdagend en afwisselend.

Klinische neurofysiologie (KNF)

Veel verschillende soorten onderzoeken om onder de knie te krijgen en tal van mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Dat is waar je mee te maken krijgt op de afdeling Klinische neurofysiologie (KNF) van het Medisch Centrum Leeuwarden. Deze onderzoeksafdeling helpt om een diagnose te stellen bij neurologische klachten en aandoeningen. Hierbij wordt de functie van het zenuwstelsel, de spieren en de bloedvoorziening gemeten. Rhona van Sloten en Agnes de Boer volgen beiden een opleiding op de afdeling KNF van het MCL en delen hun ervaringen.

“Het MCL is natuurlijk het grootste ziekenhuis in Friesland. Alles is net wat groter en er zijn ook net weer wat meer mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.

Opleiding

Rhona (28) is derdejaarsleerling laborant en volgt de opleiding via LOI. Hiervoor deed ze logopedie, maar ze merkte dat ze toe was aan een nieuwe uitdaging. Rhona: “Als logopedist had ik al wat ervaring op de neurologieafdeling. Dat vond ik toen al interessant en het ziekenhuiswereldje sprak me aan. De afdeling KNF vind ik leuk omdat het een mooie combinatie is van techniek en zorg. En het stukje neurologie, alles dat te maken heeft met het zenuwstelsel, vind ik ook heel interessant. Je krijgt te maken met patiënten met uiteenlopende klachten op het gebied van het zenuwstelsel, de spieren en de bloedvoorziening van de hersenen. Daardoor is het werk uitdagend en afwisselend.” Sinds 2018 is ze werkzaam in het MCL.

Net als Rhona is Agnes (21) ook werkzaam op de afdeling KNF, maar zij bewandelt een wat ander pad. Agnes is vierdejaarsstudent aan de Hanzehogeschool in Groningen en volgt de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). Sinds september 2021 loopt ze stage in het MCL Tijdens één van haar lessen werd haar interesse in KNF gewekt: “Ik heb daar een college over gekregen. Vervolgens heb ik in het MCL een oriënterende stagedag gehad. Nu volg ik hier mijn uitstroomprofiel. Dat houdt in dat ik een jaar lang op stage ben en daarna een scriptie schrijf.” Ook voor Agnes is het de combinatie van zorg en techniek wat de afdeling KNF zo interessant maakt.

Mogelijkheden om te ontwikkelen

Beiden zijn nu dus voor hun opleiding werkzaam in het MCL. Maar waarom hebben ze specifiek voor dit ziekenhuis gekozen? Rhona: “Het MCL is natuurlijk het grootste ziekenhuis in Friesland. Alles is net wat groter en er zijn ook net weer wat meer mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Ook wist ik dat je hier meer onderzoeken kunt doen, dat sprak me aan.” Agnes was al eens in het MCL voor een oriënterende stagedag en dat beviel meteen goed. “Ik zag al dat er onder de collega’s hier een hele leuke sfeer hangt. En het is hier inderdaad groot, dus er is veel variatie. Je hebt daarom ook veel mogelijkheden om je te specialiseren”, legt ze uit. Rhona: “Neem bijvoorbeeld slaap. Als je zoiets heel leuk vindt, krijg je hier volop de kans om je daarin verder te ontwikkelen.”

Veel variatie

Op de afdeling KNF doen Rhona, Agnes en hun collega’s onderzoeken bij patiënten met neurologische klachten. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen met de hersenen, zenuwen, spieren en bloedvoorziening. Wanneer Rhona en Agnes het hebben over wat het werken bij KNF zo leuk maakt, is variatie het kernwoord. “Er zijn veel verschillende onderzoeken. Wat ik in mijn eerste jaar heb aangeleerd is EEG, waarmee je door elektroden op het hoofd van de patiënt te plakken naar de hersenactiviteit kijkt. Alle laboranten moeten dit kunnen beheersen.

Daarnaast leer je tijdens de opleiding ook het EMG-onderzoek, waarmee we naar de zenuwgeleiding en spieractiviteit kijken, en het EP-onderzoek (Evoked Potential). Ook hebben we slaaponderzoek, duplexonderzoek (combinatie van doppleronderzoek en echografie om de bloedvoorziening van de hersenen te meten), duizeligheidsonderzoek en maken we echo’s van de zenuwen”, aldus Rhona over de soorten onderzoek die verder worden uitgevoerd op de afdeling KNF. “Het is heel fijn om die afwisseling te hebben”, vult Agnes aan.

De variatie zit hem echter niet alleen in de verschillende onderzoeken. Ook de patiëntengroepen zijn heel divers. Rhona: “We zien alle leeftijden voorbijkomen, van baby’s tot oudere mensen. De onderzoeken zelf zijn misschien wel hetzelfde, maar het vereist wel een andere manier van werken. Bij kinderen heb je te maken met ouders die erbij zijn. En jonge kinderen kun je bijvoorbeeld minder goed uitleg geven. Oudere mensen zijn vaak wat minder mobiel, dus die hebben net wat meer zorg nodig.”

Gezellig en behulpzaam

Verder zorgt ook het team van de afdeling KNF van het MCL voor een hoop werkplezier. “Wat fijn is aan dit team, is dat iedereen behulpzaam is. Je kunt altijd bij iemand terecht met een vraag of om je verhaal te doen. Het is een heel warm en gezellig team”, vertelt Rhona. Ook Agnes ervaart dat zo: “Ik voelde me meteen thuis. Er is hier een hele leuke werksfeer. De collega’s zorgen ook voor goede begeleiding tijdens de opleiding. Ik heb één vaste begeleider, maar iedereen staat klaar om te helpen.”

Werken op de afdeling KNF: neurologisch onderzoek bij patiënten van jong tot oud

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp