Spring naar inhoud

Lactatiekundigen helpen kersverse moeders op weg

Laura en Lydia | Lactatiekundigen

Borstvoeding geven is echt iets wat je als moeder moet leren en dat brengt soms de nodige uitdaging met zich mee.

Borstvoedingsproblemen

Een kersverse moeder biedt haar borst aan haar pasgeboren baby aan. Haar kind hapt en begint tevreden te drinken; in films of reclames lijkt het geven van borstvoeding vaak een fluitje van een cent. In de praktijk ervaren moeders het in het begin echter vaak als uitdagend, stressvol of soms pijnlijk. Laura van der Graaf en Lydia Groeneveld, vaste Lactatiekundigen in MCL, helpen moeders met uiteenlopende borstvoedingsproblemen daarom op weg.

Baby’s die moeite hebben met ‘aanhappen’, het voeden van een tweeling, een borstontsteking, te veel of te weinig melkproductie. Het is een greep uit de voedingsvraagstukken waar Laura (Obstetrie verpleegkundige) en Lydia (Senior kinder- en neonatologieverpleegkundige) moeders én hun partners bij helpen. Naast verpleegkundige zijn zij namelijk gediplomeerd lactatiekundige (*IBCLC), oftewel borstvoedingsdeskundige.  

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een prematuur geboren of zieke baby, kan borstvoeding echt het verschil maken.

Een uitdaging

Zij begeleiden pas bevallen moeders of moeders en/of baby’s die zijn opgenomen in MCL. Deze begeleiding is geen overbodige luxe, legt Laura uit: “Borstvoeding maken is een heel natuurlijk iets, het is hormonaal een logisch gevolg van de zwangerschap. Maar borstvoeding geven is echt iets wat je als moeder moet leren en dat brengt soms de nodige uitdaging met zich mee. Daarom zijn Lydia en ik twee vaste momenten per week, op maandag- en donderdagochtend, als lactatiekundige in het Vrouw-, Moeder- en Kindcentrum. En natuurlijk tussen onze werkzaamheden als verpleegkundige door, wanneer dat nodig is.”  

Belang van borstvoeding

Naast moeders ‘helpen’ zij ook collega-verpleegkundigen op hun afdeling. Al vijf jaar scholen zij hen structureel op het gebied van borstvoeding. Doordat collega’s worden opgeleid, kunnen zij ouders op de afdeling heel goed begeleiden bij de ‘basisvaardigheden’. Bijvoorbeeld met een prettige voedingshouding of de baby optimaal aan te leggen aan de borst. Lukt het ondanks deze begeleiding niet of is het probleem complexer, dan worden Laura en Lydia ingeschakeld. “We investeren in borstvoeding met een reden: deze voeding is uniek en volledig afgestemd op de behoeften van de baby. Bovendien is het rijk aan belangrijke antistoffen, waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een prematuur geboren of zieke baby, kan borstvoeding echt het verschil maken”, aldus Laura.

MCL ziekenhuis Leeuwarden foto Moeder met baby en Lactatiekundige
Laura van der Graaf | Lactatiekundige

Zelfstandig en zelfverzekerd naar huis

De lactatiekundigen benadrukken dat het ieders eigen keus is om wel of geen borstvoeding te geven. Ze helpen natuurlijk ook bij het geven van flesvoeding of afbouwen van borstvoeding. De hulpvraag is altijd leidend. Lydia: “Recent heb ik een moeder begeleid die naast de borstvoeding liever geen afgekolfde melk uit de fles wilde bijgeven aan haar prematuur geboren baby. Een combinatie die we wel vaak maken op de neonatologie. Toch hebben we naar de wens van de ouders geluisterd om hun baby volledig aan de borst te voeden. Samen hebben we een plan gemaakt om dit te realiseren. Uiteindelijk is het gelukt om de baby, eerst met sondevoeding ernaast, volledig uit de borst te laten drinken. Als we ouders zo zelfstandig en zelfverzekerd naar huis kunnen laten gaan, is onze missie geslaagd.”

*IBCLC: International Board Certified Lactation Consultant

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp