Je kunt je blijven ontwikkelen in deze functie
Margje Timmerman | Verpleegkundig specialist neurologie
Al 22 jaar werkt Margje Timmerman bij Frisius MC (voorheen MCL), waarvan de laatste 14 jaar als verpleegkundig specialist neurologie. Wat haar zolang geboeid houdt? De dynamiek van het vak, de zelfstandigheid en de mogelijkheid om zichzelf steeds verder te ontwikkelen.
“Na mijn opleiding tot verpleegkundige startte ik op de verpleegafdeling neurologie. Ik vond het meteen een interessant specialisme en rondde daarna de opleiding tot neurologieverpleegkundige af. Al snel wist ik dat ik verder wilde als verpleegkundig specialist. De verdieping in het vak en de zelfstandigheid spraken me aan. In 2010 rondde ik mijn opleiding af en sindsdien werk ik zowel op de kliniek als de polikliniek neurologie.”
Afwisseling en verdieping
Op de verpleegafdeling werken verpleegkundig specialisten overdag als zaalarts. “We zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse medische zorg van opgenomen patiënten. We lopen visites, beoordelen en vragen onderzoeken aan en passen zo nodig de behandeling aan.” Geen dag is hetzelfde, zeker niet binnen de neurologie, waar je te maken hebt met zowel acute, chronische als oncologische zorg.
“Op de afdeling behandelen we bijvoorbeeld patiënten met herseninfarct of – bloeding, traumatisch schedelhersenletsel en patiënten met hersentumor of hersenmetastasen. Daarnaast zijn we ook betrokken bij patiënten met chronische neurologische aandoeningen zoals MS, Parkinson en neuromusculaire aandoeningen zoals Myasthenia Gravis.”
Ook op de polikliniek is er volop ruimte voor verdieping. De verpleegkundig specialisten neurologie, waaronder Margje, behandelen op de polikliniek onder andere patiënten met carpaaltunnelsyndroom. “Dat is het mooie van deze functie: als je ergens in wilt verdiepen, dan kan dat. Neem je initiatief, dan is er veel mogelijk.”
Een rol die bij je past
Werken als verpleegkundig specialist in de neurologie vraagt om flexibiliteit en nieuwsgierigheid. “Soms ben ik de hele dag op de verpleegafdeling en tussendoor spring ik indien nodig even bij op de poli of ben ik op de poli te vinden voor het geven van CTS injecties. Je moet dus snel kunnen schakelen. Daarnaast moet je goed kunnen observeren. Je kunt aan de kleinste gedragingen van een patiënt al zoveel aflezen! Nieuwsgierig zijn helpt ook: naar je patiënten, naar nieuwe behandelmethoden, maar ook naar hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen.”
Teamwork zonder hiërarchie
Bij het specialisme neurologie is samenwerking essentieel. “We overleggen veel en schakelen makkelijk met elkaar. Neurologen, arts-assistenten, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en paramedici – iedereen heeft zijn eigen expertise, en die wordt gezien en gewaardeerd.”
Of Margje nog lang in deze functie blijft? “Zeker! De afwisseling houdt mijn werk in balans. Ik werk hier niet voor niets al 22 jaar met veel plezier.”