Spring naar inhoud

Eredivisie van de techniek!

Jan, Jelle en Jikke | Technici

Alle technieken die je kunt bedenken heb je binnen het MCL. Overal vind je techniek terug in en rondom het gebouw die het zorgproces ondersteunt.

Alle soorten techniek

Alle technieken die je kunt bedenken heb je binnen het MCL. Er is een grote energiecentrale waar alle installaties voor warmte, koude, medische gassen en water samenkomen. Ook zijn er leidingtunnels, dakopbouwen, schachten en andere ruimten waar zich technische installaties bevinden. Kortom, overal vind je techniek terug in en rondom het gebouw die het zorgproces ondersteunt.

Jan Hemrica, Jelle Wagenaar en Jikke Castelein leiden de afdeling Gebouw en Techniek (G&T). Deze afdeling werkt voornamelijk achter de schermen, zodat het zorgproces ongestoord doordraait. Ze vertellen vol enthousiasme waarom de afdeling van groot belang is voor het MCL en waarom het zo waardevol is om als technici in een ziekenhuis te werken.

Wat doet afdeling Gebouw & Techniek?

“Het gebouw, het water, het binnenklimaat, elektriciteit, medische gassen en infrastructuur vallen allemaal onder onze verantwoordelijkheid”, vertelt Jikke. “Wij leveren het product dat 24/7 beschikbaar moet zijn. We zorgen voor een veilig gebouw en leefomgeving voor zowel patiënt als medewerker.” Als technicus ben je medeverantwoordelijk voor de uitvoering van de dagelijkse bediening, monitoring en controle van de technische installaties in het MCL. Daarnaast bent je verantwoordelijk voor het verrichten van preventief onderhoud aan de installaties en het verrichten van inspecties, keuringen, modificaties en metingen in het kader van wet- en regelgeving. Maar ook de liften en het terrein om het MCL heen is het werkgebied van de technici.

Onderdeel zorgproces

Het werken in een ziekenhuis vergt de juiste afstemming en discipline. Even snel zaken aanpassen, bijstellen of kijken wat zich achter een systeemplafond bevindt kan vaak niet. Jelle: “Als techneut moet je je daar constant bewust van zijn. Ondanks dat je niet direct onderdeel bent van het zorgproces en de patiëntenzorg kunnen werkzaamheden of handelingen er wel direct invloed op hebben. De infrastructuur is de ruggengraat van het ziekenhuis dat te allen tijde moet functioneren. De techneut heeft hier een grote verantwoordelijkheid in.”

Wij leveren het product wat 24/7 beschikbaar moet zijn.

Van alle markten thuis

Als je bij Gebouw & Techniek werkzaam bent is het noodzakelijk dat je allround ingezet kunt worden. Jan: “Vanuit technische opleidingen word je vaak in een bepaald vakgebied opgeleid waarna je je vervolgens gaat specialiseren. Wat wij vragen zijn medewerkers die technisch breed onderlegd zijn, zodat zij tijdens bereikbaarheidsdiensten in weekend en avond situaties op een verantwoorde manier technisch breed ingezet kunnen worden en zelfstandig kunnen handelen.”

De technici worden daarom aanvullend intern opgeleid. Om als technici te werken moet je leergierig en proactief zijn. Jelle: “Ook moet je stevig in je schoenen staan. Je moet bijvoorbeeld aan een arts of verpleegkundige kunnen uitleggen waarom het noodzakelijk is dat op een bepaald moment werkzaamheden worden uitgevoerd. Naast dat je de kennis moet hebben om te weten wat je doet is het dus net zo belangrijk om communicatief vaardig te zijn. Kortom je moet het kunnen uitleggen en onderbouwen aan de gebruiker om deze te kunnen overtuigen van de nut en noodzaak.”

Toekomstbestendig

De afdeling Gebouw & Techniek is naast de dagelijkse werkzaamheden van beheer en onderhoud van technische installaties bezig met de energietransitie. Hoe gaat het MCL in de toekomst de CO2-uitstoot reduceren? Hoe zorgen we ervoor dat we zo duurzaam mogelijk zijn? Daar wordt constant over na gedacht en op geanticipeerd. Jelle:“ Soms zijn het eenvoudig te realiseren zaken zoals het toepassen van LED-verlichting of het optimaliseren van de gevels door het aanbrengen van (extra) isolatie. Maar ook de vraag stellen of het nodig is om bij elke toiletvoorziening je handen met warm water te kunnen wassen.”

Het MCL heeft ambitieuze stappen richting de toekomst. Vanuit de huidige energiecentrale worden de gebouwen centraal gevoed met warmte door lange leidingtrajecten. Dit brengt het nodige energieverlies met zich mee. Dit gaan we in de toekomst decentraliseren per gebouw. “Door over te gaan op decentraal, kunnen we veel energiezuiniger zijn. Bijkomstig voordeel van decentralisatie is dat het onderhoud aan installaties minder impact heeft op de rest van de organisatie,” vertelt Jikke. Daarnaast heeft MCL de ambitie uitgesproken om aan te sluiten op Warmtenet Leeuwarden. Hiermee worden de gebouwen door middel van aardwarmte verwarmd. Het gevolg is dat er een grote reductie op het huidige gasverbruik wordt gerealiseerd.

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp