Spring naar inhoud

Een cruciale rol bij complexe operaties - werken als anesthesiemedewerker

Mirjam | Anesthesiemedewerker

Een patiënt gedurende het hele proces van een operatie bewaken: dat is in een notendop de taak van een anesthesiemedewerker. Het werk als anesthesiemedewerker is voor Mirjam een mooie combinatie tussen technische en sociale aspecten.

Mirjam is 45 jaar, is ruim 20 jaar samen met haar partner en is moeder van twee dochters. Inmiddels werkt ze al 12,5 jaar als anesthesiemedewerker in het MCL. Daarvoor werkte ze, direct aansluitend op haar opleiding, in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De opleiding tot anesthesiemedewerker is een gerichte opleiding die je kunt doen nadat je afstudeert als hbo- of mbo-verpleegkundige. “Het is een opleiding van drie jaar. Het eerste halfjaar ga je naar school en is volledig gericht op theorie. Vervolgens ga je stagelopen en combineer je werken in de praktijk met leren op school. De opleiding is mij goed bevallen”, vertelt Mirjam over haar studietijd.

Vitale lichaamsfuncties

Als anesthesiemedewerker is het de taak van Mirjam om een patiënt tijdens een operatie te bewaken. “Ik hou de vitale lichaamsfuncties van de patiënt in de gaten en zorg ervoor dat die stabiel blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ademhaling, hartslag en bloeddruk. Als er veranderingen optreden in die lichaamsfuncties, signaleer ik dat en heb ik contact met de anesthesioloog. Samen bespreken we welke stappen we moeten zetten om de vitale functies weer te stabiliseren”, legt Mirjam uit. Ze komt voor haar functie op veel verschillende afdelingen. Niet alleen op de OK, maar bijvoorbeeld ook op de spoedeisende hulp, angiografie- en röntgenafdeling. De functie past goed bij haar. “Je bent heel zelfstandig in je keuzes en handelingen. Daarnaast ben je ook erg technisch bezig en heb je veel verantwoordelijkheid. Het is tenslotte mijn taak om de patiënt tijdens de operatie te bewaken. Dat vind ik heel fijn en geeft me energie.”

MCL ziekenhuis Leeuwarden Anesthesiemedewerker maakt spuit klaar

Specialiseren

Voor degenen die het ambiëren, zijn er als anesthesiemedewerker ook nog diverse mogelijkheden om je te specialiseren en door te groeien. Mirjam: “Je kunt nog vervolgopleidingen doen, bijvoorbeeld tot cardioanesthesiemedewerker. Ook kun je je specialiseren in het preoperatief spreekuur, dat doe ik zelf inmiddels ook. Dan spreek je de patiënt voorafgaande aan de operatie en bespreek je de operatie en de verdoving. Daarnaast volg ik een opleiding om zelfstandig sedatie te mogen geven. Er zijn dus veel opties om jezelf te ontwikkelen.”

Complexe operaties

Mirjam werkte oorspronkelijk dus in het UMCG, maar koos ervoor om naar het MCL te gaan. Niet alleen om persoonlijke redenen, maar ook vanwege het karakter van het MCL. “Ik had het op mijn vorige plek erg naar mijn zin, maar toen ik de mogelijkheid kreeg om in het MCL aan de slag te gaan ben ik daarvoor gegaan. Ik woon in Leeuwarden, dus de stap betekende minder reistijd en wat meer tijd voor mijn gezin. Wat me daarnaast bevalt aan het MCL, is dat het een groot, perifeer regionaal ziekenhuis is. Hier doen wij ook grote en ingewikkelde operaties, zoals long-OK’s en buikingrepen. Dat is iets dat mij heel erg aantrok.” In het team van het MCL heeft Mirjam het erg naar haar zin. “De sfeer is ontzettend leuk. Je werkt behoorlijk individueel, maar toch staan we er als team en zijn we er altijd voor elkaar. Ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Als anesthesiemedewerker zijn er diverse mogelijkheden om je te specialiseren en door te groeien.

Werken bij #teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven? Bekijk dan hieronder de video met Mirjam op de werkvloer, waarin ze meer vertelt over haar werk in het MCL. Bekijk onze vacatures op deze pagina en volg ons op Instagram via @mcleeuwarden.

Ook werken bij #teamMCL? Neem contact op met ons!

Onze teammanagers en praktijkopleiders staan voor je klaar. 

Direct solliciteren? Dat kan via onderstaande vacature!

Chat via WhatsApp