Dino Brinkerink is MCL’s ‘oudste’ verloskundige
Dino | Verloskundige
De pijn, de poep en plas. De oerdrift en verlossing. Het grote geluk wanneer ouders hun kind voor het eerst vasthouden. Het verdriet die enkele keren dat het niet goed gaat. Veel zaken rondom bevallingen blijven altijd hetzelfde volgens verloskundige Dino Brinkerink (64). Gewoon wordt haar werk – ook na 3000 bevallingen – echter nooit.
Een ouder geboren
Een groot deel van haar carrière begeleidde Dino vrouwen van het begin van de zwangerschap tot en met de kraamweek. De laatste jaren doet ze alleen nog maar bevallingen. Dino: “Natuurlijk is er wel sprake van professionele gewenning, maar het blijft een enorme eer om bij een geboorte te zijn. Ik mag er getuige van zijn dat er naast een kind ook een moeder, vader én soms ook grootouders worden geboren. Zij worden op dat moment - letterlijk - ouder. Ik zie ze daar in de verloskamer tot bloei komen.”
Oer
Het hele geboorteproces is “enorm oer”, vertelt Dino. Iets heel primairs, waar we ons in de Westerse wereld soms maar moeilijk aan kunnen overgeven: “Veel vrouwen willen vanuit hun hoofd in hun kracht komen, de controle houden. Terwijl het helpt om je over te geven aan de pijn en fysieke reflexen.” Dino probeert ze met haar begeleiding vooral terug te brengen naar dat natuurlijke proces.
“De ene vrouw heeft aanmoediging en herhaling nodig, de ander moet ik juist moederlijk toespreken. Na 36 jaar en zoveel bevallingen ontwikkel je daar wel voelsprieten voor.”
Controleren
Controle willen houden, is een logische reflex én van alle tijden. Wel ziet de verloskundige de laatste jaren dat het idee van maakbaarheid toeneemt. Steeds meer vrouwen, en ook hun partners, willen hun bevalling volledig regisseren: “Dat botst soms met het grillige verloop van een bevalling. Bijvoorbeeld als iemand koste wat kost geen oxytocine (weeën opwekkend hormoon) of antibiotica wil, ook als het een ernstige infectie of bloeding na een bevalling kan voorkomen. Hoe je bevalt, is ieders eigen keuze en het is niet zo dat er maar één waarheid is, maar ik probeer wel altijd te achterhalen wat de gedachte of het gevoel van de vrouw achter een keuze is. Vaak is dat toch angst voor overgave.”
Voortschrijdend inzicht
De maakbaarheid van deze tijd - volgens Dino deels ingegeven door de digitalisering en opkomst van sociale media - is niet alleen maar lastig. Het heeft ook voordelen: “Het idee dat pijn er gewoon bij hoort, is de laatste jaren genuanceerd. Er is veel meer aandacht gekomen voor het luisteren naar de vrouw en voor de positieve effecten van één op één begeleiding en ontspanning, zoals bevallen in bad.” Met de ontwikkeling van de tijd en maatschappij, is ook de verloskunde ontwikkeld. “Natuurlijk heb ik de afgelopen 36 jaar voortschrijdend inzicht gehad, daar beweeg je in mee”, aldus Dino.
De kracht van het team
Sommige dingen veranderen en wennen volgens Dino echter nooit. Bijvoorbeeld de zwaarte die je voelt wanneer een kind vlak voor of tijdens de geboorte overlijdt: “Die zeldzame momenten wegen voor mij even zwaar als alle goede. De begeleiding die je dan samen met je collega’s biedt, is heel delicaat. Met alles wat je op zo’n moment als team doet of laat kun je het verschil maken voor de ouders. Dat maakt het tegelijk ook heel waardevol.”
“Het idee dat pijn er gewoon bij hoort, is de laatste jaren genuanceerd”
Het team waarmee Dino in het MCL werkt, is relatief jong. Ondanks dat ze de oudste verloskundige is op de afdeling, ervaart ze dat niet zo. Haar jongere collega’s, maar ook de jonge doelgroep (de moeders, vaders en baby’s), waarmee ze werkt, motiveren haar en houden haar scherp. Dino: “Door hen en de dynamiek op de afdeling kan ik hier de dertig jaar zijn die ik me vanbinnen voel. Het zal op een geven moment vast ook goed zijn om afscheid te nemen van je werk, maar zover ben ik voorlopig nog niet. Al die mooie geboortes geven me nog teveel levensenergie.”