Digitaal onderwijs in een snel veranderende zorgwereld
Richard | Verpleegkundig specialist
Theorie en praktijk meer samenbrengen: het kan met digitaal onderwijs. Via onze leeromgeving bieden we digitaal onderwijs aan.
Korte praktische video’s
Aan de hand van korte praktische video’s in onze digitale leeromgeving MILO – MCL Interactieve Leer Omgeving leren artsen en verpleegkundigen hoe ze bepaalde handelingen moeten verrichten. In het vervolg is het mogelijk om de filmpjes ter naslag te raadplegen, bijvoorbeeld bij handelingen die niet vaak voorkomen.
Kort en krachtig “De meeste video’s zijn rond de vijf minuten, waardoor ik de aandacht er goed bij kan houden. De video’s maken de handelingen beeldend en vullen de theorie goed aan. Het is overigens geen vervanging van de theorie, want je hebt wel theoretisch kader nodig om te snappen waar de video over gaat.”
Aanvulling op de theorie
“Het is een goede aanvulling op de theorie”, meent Richard Kop – verpleegkundige in opleiding tot specialist kindergeneeskunde. Richard is 39 jaar en werkt sinds 2002 in ons ziekenhuis. Destijds begon hij als leerling-verpleegkundige en sinds 2011 werkt hij op de kinderafdeling. Na twintig jaar praktijkervaring opgedaan te hebben, besloot hij om zijn kennis te verbreden. Vorig jaar september startte hij daarom met de twee jaar durende opleiding tot verpleegkundig specialist op de kindergeneeskunde met als aandachtsgebied kinderoncologie.
Video als leermiddel
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar tekst en beeld vullen elkaar wel goed aan. Waar Richard voorheen voornamelijk geschreven literatuur gebruikte, maakt hij nu veel gebruik van online literatuur en online onderwijs. “In twintig jaar tijd is veel veranderd en er komt steeds meer theorie bij. Het is daarom fijn dat deze video’s er zijn. Dit is het nieuwe leren. De korte video’s werken ondersteunend bij het verrichten van verpleegtechnische en/of voorbehouden handelingen. Veel handelingen moet je vaak toch echt even een paar keer zien.” Het gebruik van video nam in coronatijd een vogelvlucht. “Er vonden geen praktijklessen plaats, maar door de video’s kon ik toch zien hoe ik bepaalde handelingen of onderzoeken moet verrichten. Zo kon ik door blijven gaan met studeren.”
Overal toegankelijk
Het makkelijke is dat deze filmpjes vanaf iedere plek met internet te raadplegen zijn. “Een boek heb ik niet altijd bij me, mijn smartphone wel. Het is een snelle en toegankelijke manier om te studeren op een moment en plaats waar het mij het beste uitkomt. Ik kan deze manier van leren daarom niet meer wegdenken.”
Port-A-Cath (PAC) aanprikken
Een van de video’s die vanuit het MCL is gemaakt, gaat over het aanprikken van een PAC: een klein onderhuids kastje met een zelfsluitend membraan. Via het membraan kunnen vloeistof, medicijnen of chemotherapie in de bloedbaan worden gebracht. Het voordeel hiervan is dat de verpleegkundige niet iedere keer in het bloedvat hoeft te prikken. Een stuk prettiger voor de patiënt.
"In twintig jaar tijd is veel veranderd en er komt steeds meer theorie bij. Het is daarom fijn dat deze video’s er zijn. Dit is het nieuwe leren.
In totaal zijn er zo’n 160 video’s via MILO te bekijken, waarbij de verpleegkundigen zelf de regie hebben om de eigen kennis te verbreden. Want in een wereld waarin de zorgvraag, het aanbod en daarmee de zorgwereld steeds veranderen, is blijven leren van vitaal belang.
Maak kennis met MILO
#teamMCL
Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?