Spring naar inhoud

Digiplein helpt patiënten bij digitale zorg

Berry en Jo | Helpdeskmedewerker

Het digiplein is er om mensen op weg te helpen, vragen te beantwoorden en om ze de voordelen van digitale zorg te tonen.

Verschillende vragen

“Ik ben mijn wachtwoord vergeten!”; “Hoe kan ik een bericht sturen naar mijn arts?”; “Ik krijg zoveel berichten, kan dat ook stoppen?”; “Mail van Indiveo, is dat wel afkomstig van MCL?”; “Hoe krijg ik de app van mijnMCL op mijn telefoon?”; “Waarom zou ik mijnMCL gaan gebruiken?”… Met dit soort vragen kunnen patiënten sinds half juni terecht bij het digiplein, in de winkelstraat van het MCL.

Fysieke plek in het ziekenhuis

Twee vaste medewerkers en een vrijwilliger staan vijf dagen per week, tussen 9.00 en 17.00 uur klaar om vragen te beantwoorden en om uitleg te geven. Het MCL bood al vanaf de start van mijnMCL in 2016 hulp via mail en telefoon, maar nu kunnen patiënten ook op een fysieke plek in het ziekenhuis terecht met alle vragen en problemen die te maken hebben met digitale zorg.

Volop ontwikkelingen in de digitale zorg

Het MCL gaat de komende jaren vol inzetten op de mogelijkheden van digitale zorg, zoals mijnMCL, Indiveo (digitale voorlichting), zelfmetingen, persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO). Dit moet zorgen voor meer eigen regie van patiënten en efficiëntere, duurzame en goedkopere zorg. Het betekent onder andere dat zorg op afstand geboden kan worden (videoconsulten, e-mailconsulten), dat patiënten 24/7 inzage hebben in hun eigen gegevens, dat afspraken thuis voorbereid kunnen worden, geen papieren informatiefolders. minder brieven via de post verstuurd hoeven te worden etc.

MijnMCL

Veel van onze patiënten maken al gebruik van bovenstaande mogelijkheden. Zelf of met hulp van naasten. Het gebruik van mijnMCL neemt nog steeds elke maand toe. Op dit moment hebben we bijna 100.000 gebruikers en zo’n 60% van patiënten die een bezoek brengen aan het MCL heeft een mijnMCL-account. We zien dat er steeds meer vragenlijsten ingevuld worden en ook het aantal berichten van en naar zorgverleners neemt toe.

Moeite met computers

Er is echter ook een flinke groep die moeite heeft met het gebruik van computers of mobiele telefoon en die het lastig vindt om om te gaan met online middelen. Het aanmaken van een account, het inloggen met een extra beveiligingscode via sms, dat is voor een flinke groep best lastig. Ook zijn er mensen die het niet durven te proberen of die het voordeel van bijvoorbeeld mijnMCL niet inzien. Het digiplein is er om deze mensen op weg te helpen, vragen te beantwoorden en om ze de voordelen van digitale zorg te tonen.

Ik ben zelf een zeer tevreden gebruiker van mijnMCL, en wil andere patiënten graag over de drempel helpen zodat zij ook de voordelen kunnen ervaren.

Persoonlijke uitleg

De zestien medewerkers die normaal de telefonische helpdesk bemensen, zullen straks beurtelings een dagdeel bij het digiplein aanwezig zijn. Helpdeskmedewerker Berry Kooistra: “We beantwoorden al jaren via telefoon en mail vragen van patiënten. Dit werkt voor veel patiënten prima. Maar er zijn ook patiënten die extra uitleg nodig hebben of waarbij het handig is als we hem of haar even persoonlijk zien en spreken. Met het digiplein kunnen we deze groep patiënten nu ook bedienen.”

Bezoekers van het digiplein worden ontvangen door een gastvrouw/-heer van de UVV (Unie van Vrijwilligers). Zij zijn het eerste aanspreekpunt en kunnen veel vragen zelf al beantwoorden. Vrijwilliger Jo Kloppenburg: “Ik ben zelf een zeer tevreden gebruiker van mijnMCL, en wil andere patiënten graag over de drempel helpen zodat zij ook de voordelen kunnen ervaren. Door te laten zien hoe mijnMCL werkt en wat het kan, hopen we zo de twijfelaars over de streep te krijgen!”.

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp