De schaakwereld achter zorginkoop
Arno | Accountmanager
Het MCL en de zorgverzekeraar kunnen niet zonder elkaar. Daar zit een spanningsveld en dat vind ik ontzettend interessant.
Zorginkoop
Als je als patiënt in het ziekenhuis ligt, dan krijg je de zorg die je nodig hebt. Dat klinkt heel logisch. Je bent als patiënt helemaal niet bezig met hoe jouw zorg tot stand komt. Maar zo simpel als het klinkt, zo interessant en ook ingewikkeld is het gehele proces wat eraan voorafgaat. Arno Vink, onze accountmanager zorgcontractering, weet hier alles vanaf: ‘’Ik begeef me in een interessante wereld als het gaat over onderhandelingen met zorgverzekeraars’’.
Zorginkoop is het binnenhalen van het benodigd zorgbudget door middel van contracten. Iets eenvoudiger uitgelegd: het MCL maakt met zorgverzekeraars financiële afspraken om de zorg te kunnen leveren aan haar patiënten. Arno: ‘’Hier heb ik beperkte speelruimte. Als je het vanuit ons als ziekenhuis bekijkt, dan willen wij zo goed mogelijke zorg leveren. De verzekeraars op hun beurt willen die zorg zo goedkoop mogelijk inkopen. Daar zit een spanningsveld en dat vind ik ontzettend interessant’’.
Schaakspel
Zorginkoop is iets wat Arno niet alleen doet, integendeel. Arno: ‘’Voordat de gesprekken met de zorgverzekeraars starten, heb ik in het MCL veel gesprekken met afdelingen. Zij maken begrotingen waarin ze aangeven wat de afdeling verwacht financieel nodig te hebben en wat eventueel andere wensen zijn. Daarnaast is het belangrijk om met alle betrokkenen te kijken naar wat we bijvoorbeeld verwachten aan groei. Willen we groeien en hebben we het personeel en de bedden om die groei te kunnen realiseren? Kunnen we dit vervolgens krijgen van de verzekeraar? Etcetera. Er gaat een heel proces aan vooraf’’.
Je kunt het proces wel vergelijken met een schaakspel. Eerst is het MCL aan zet, daarna de verzekeraar en dat gaat een aantal gesprekken zo door. Uiteindelijk is de onderhandeling afgerond en hoop je dat er een passend akkoord ligt. Arno: ‘’Ik denk dat het spanningsveld voor beide partijen groot is. Het MCL en de zorgverzekeraar kunnen niet zonder elkaar. Voor verzekeraars is het lastig uitleggen aan hun verzekerden indien er geen contract ligt en het MCL wil geen patiënten uitsluiten, omdat er met een bepaalde verzekeraar geen contract is afgesloten. Het verzorgingsgebied van het MCL heeft relatief veel vergrijzing ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dit resulteert over het algemeen in patiënten die duurdere zorg nodig hebben. Je moet dus op een duurder budget onderhandelen. Daarnaast komt er in het MCL steeds meer complexere zorg. Budgetten uit andere ziekenhuizen verschuiven niet altijd zonder meer mee naar het MCL, waardoor er mogelijk extra onderhandeld moet worden met de verzekeraar’’.
Meerwaarde voor de zorg
Arno is nog maar kort accountmanager zorgcontractering maar hij vindt het werk nu al ontzettend leuk. Arno: ‘’Ik vind het fantastisch om na te denken over hoe zorg beter dan wel anders kan of gelijkwaardig blijft. Denk bijvoorbeeld aan de Stadspoli Leeuwarden. Dit is een andere manier van zorg organiseren en ik streef ernaar de belangen van betere patiëntenzorg voorop te stellen. Je komt op die manier overal, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Het fungeren van bemiddelaar tussen zorgverlener en zorgverzekeraar vind ik een leuke, uitdagende en interessante functie. Daarmee hoop ik van meerwaarde voor de organisatie te zijn’’.
#teamMCL
Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?