Spring naar inhoud

Complexe, acute en uitdagende pathologie

Laura en Rixt | Kinderartsen

Als kinderarts in het MCL doe je alles. De ene dag draai je poli, de andere dag ben je op de spoedeisende hulp te vinden en een ander dagdeel heb je vergaderingen. Je hebt je eigen aandachtsgebied, maar oefent vooral ook de kindergeneeskunde over de gehele breedte uit.

Vanuit de Randstad naar Friesland

Rixt Schriemer en Laura Keukens werken beide als kinderarts in het MCL. Deze diversiteit én het feit dat het MCL een topklinisch opleidingsziekenhuis is, zijn de redenen dat zij vanuit de Randstad naar Friesland zijn verhuisd om hun vak te beoefenen in het MCL.

Laura werkt sinds vier jaar in het MCL en heeft als aandachtsgebied kinderoncologie. Daarnaast is ze vakgroep voorzitter van de vereniging medische staf in dienstverband en lid van het dagelijks bestuur van de vakgroep. Rixt is kindernefroloog en vakgroep coördinator. Ze werkt zo’n zeven jaar in het MCL. De vakgroep bestaat op dit moment uit negen vaste kinderartsen en twee waarnemers, waarbij elke kinderarts zijn eigen specialisatie(s) heeft.

Complexe en acute zorg in topklinisch opleidingsziekenhuis

Doordat het MCL een STZ-status heeft, zien de kinderartsen patiënten met complexe pathologie. 

Als kinderen in Friesland ernstig ziek zijn worden ze naar het MCL gebracht. Je hebt hierdoor veel complexe en acute zorg waar je mee te maken krijgt als kinderarts.

Deze uitdagende pathologie waar de kinderartsen in het MCL mee te maken krijgen zorgt voor veel uitdaging vertelt Laura: “We hebben bijvoorbeeld de post intensive care voor neonatologie, shared care kinderoncologie en intensive samenwerking met het UMCG, onder andere op het gebied van nefrologie en reumatologie.”

De STZ-status zorgt er ook voor dat opleiden een belangrijk onderdeel is van het werk van de kinderartsen. Laura: We leiden arts-assistenten op tot kinderarts, tropenarts, huisarts en seh-arts en daarnaast zijn er natuurlijk co-assistenten die we begeleiden.”

Geboortezorg

Vanuit het onderscheidende gebied Geboortezorg worden verschillende innovatieve projecten opgezet. Zo zijn er projecten met reanimatietrainingen en VR-brillen en is er het plan een ontwikkelingspoli op te richten. Wetenschap is nog niet heel sterk vertegenwoordigd binnen de vakgroep. “Hier zijn we wel naar op zoek, vertelt Rixt. Er zijn genoeg mogelijkheden voor het doen van onderzoek. Dit willen we graag een boost geven.”

Samenwerking

Er is hele goede samenwerking met de aanpalende specialismes, zoals de SEH. Laura: “We zien de echt zieke kinderen daar samen met de collega’s van de SEH. Dan ben je echt een team. Ook werken we veel samen met de anesthesie en gynaecologen, dit is enorm fijn. We hebben met zijn allen hetzelfde doel: kwalitatief goede patiëntenzorg, elke dag opnieuw.” Voor Rixt en Laura betekent dat dat ze pas tevreden zijn zodra de patiënt en zijn of haar ouders dat ook zijn. Rixt: “Het geeft voldoening als ik het voor hen goed heb gedaan. Daar gaat het om en daarom werk ik met heel veel plezier als kinderarts in het MCL.”

#teamMCL

Wil jij ook komen werken bij #teamMCL? Of alvast even digitaal sfeerproeven via ons Instagramaccount @mcleeuwarden?

Chat via WhatsApp