Applicatiespecialist
Lois en Harrie | Applicatiespecialist
Binnen de hectiek van een ziekenhuis, met artsen en verpleegkundigen gehuld in hun kenmerkende witte jassen, zijn er talloze andere beroepen die vaak over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld het werk als applicatiespecialist.
Applicatiespecialist functioneel beheer
Als applicatiespecialist zorg je voor een efficiënte en stabiele medisch-technologische infrastructuur, zodat binnen het ziekenhuis goede kwalitatieve zorg aan de patiënten wordt geleverd. Maar wat houdt dat nou precies in? Lois Banda en Harrie Wetterhahn leggen het uit.
Functioneel beheer en het EPIC, het elektronisch patiëntendossier
Applicatiespecialisten zijn de bewakers van functioneel beheer in ziekenhuizen. Zij hebben de verantwoordelijkheid over het elektronisch patiëntendossier van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en de EPIC-software (een Amerikaanse technologische organisatie waar alle MCL-toepassingen onder vallen). Verder ben je constant bezig met het realiseren van nieuwe functionaliteiten. Lois en Harrie beheren over het algemeen de applicatie mijnMCL. Lois legt uit: ‘’Als familieleden op een verjaardag aan mij vragen wat ik doe, moet ik dit in jip-en-janneketaal uitleggen. Anders snappen ze het niet.’’
Samen beslissen met de patiënt
Als applicatiespecialist fungeren Lois en Harrie als luisterende oren voor de wensen van zorgverleners en patiënten om zo het systeem te verbeteren. Een gebruikersgroep, waarin patiënten vertegenwoordigd zijn, speelt een cruciale rol. De patiëntenmening is cruciaal; hun input beïnvloedt de implementatie van nieuwe applicaties. Dit draagt bij aan het aantrekkelijker maken van mijnMCL, waardoor meer mensen de toepassing gaan gebruiken.
Harrie: ‘’Het is fijn om het de patiënt zo makkelijk mogelijk te maken en om nieuwe functionaliteiten te upgraden waarbij je weet dat het goed werkt. Maar we werken ook voor de zorgmedewerkers. Dit doen we allemaal zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen en de werkdruk afneemt.’’
Als er een afspraak op de polikliniek is, moet de patiënt goed geïnformeerd zijn
Patiëntgerichte communicatie
Naast mijnMCL zijn Harrie en Lois ook betrokken bij de ontwikkeling van een applicatie voor poliklinische afspraken. Deze taak omvat niet alleen het bouwen van technologische aspecten, maar ook het bieden van essentiële informatie aan de patiënten. Harrie licht toe: "Als er een afspraak op de polikliniek is, moet de patiënt goed geïnformeerd zijn. We zorgen ervoor dat alle relevante informatie op één plek te vinden is, inclusief voorlichtingsvideo's van Indiveo, informatie over zorgkosten en andere richtlijnen. Je bent eigenlijk de hele dag aan het puzzelen, gelukkig hou ik van puzzelen. Soms kan je het stukje niet vinden, soms is het heel makkelijk, maar als het uiteindelijk klaar is, is dat harstikke mooi.’’
Veelzijdige IT-functie van A tot Z
Maar we hebben het nu alleen gehad over de systemen waar Lois en Harrie mee werken, maar zo zijn er nog veel meer applicaties die gebruikt worden binnen het MCL. Dit omvat niet alleen patiëntenregistratie en het vastleggen van medische gegevens, maar ook patiënten opname, medicatiebeheer en vele andere facetten. Dit zijn bijvoorbeeld applicaties die gebruikt worden voor de registratie van een patiënt, maar denk ook aan het vastleggen van gegevens in het patiëntendossier, het opnemen van patiënten, het regelen van medicatie en zo zijn er nog veel meer. Voor elk van dit soort handelingen is een andere applicatie die allemaal als paraplu onder Epic vallen. Zo is het team van 35 man opgedeeld in verschillende groepen die gespecialiseerd zijn in één of meerdere van dit soort applicaties.
‘’Soms is een update best spannend. Werkt alles direct goed en werkt het ook goed voor onze collega’s? De dag na een nieuwe update is vaak hectisch, omdat men geregeld tegen dingen aanloopt die nieuw zijn. Het liefst heb je natuurlijk geen problemen, maar stiekem is het soms wel leuk om dat te analyseren’’, benadrukt Lois.
We nemen ons werk allemaal hartstikke serieus, maar we kunnen ook ontzettend met elkaar lachen
Verbeteren van kwaliteit van de zorg
Harrie illustreert het leuke aspect van werken binnen de zorg: "Elke dag is anders. Je begint met een plan, maar het loopt bijna altijd anders. De onvoorspelbaarheid houdt het werk dynamisch.’’ Het MCL biedt ook ruimte om te blijven ontwikkelen. Bij elke applicatie wordt er scholing aangeboden. Als je iets wilt weten over een applicatie waar je nog niet veel kennis van hebt, is er de ruimte om hier scholing in te krijgen.
Lois: ‘’We hebben tijdens ons werk veel lol. We nemen ons werk allemaal hartstikke serieus, maar we kunnen ook ontzettend met elkaar lachen. Je hebt met iedereen ook contact, omdat alle applicaties raakvakken met elkaar hebben.’’ Harrie voegt eraan toe dat het hoogtepunt van de reis als applicatiespecialist het bezoek aan het hoofdkantoor van Epic in Amerika is. Hier worden trainingen gevolgd, wat een geweldige belevenis en de kers op de taart is.
Harrie nodigt uit: "Als je houdt van puzzelen, problemen wilt oplossen en affiniteit hebt met software en analyses, dan is de rol van applicatiespecialist wellicht wat voor jou." Je hoeft niet een achtergrond in applicatie te hebben, als je maar een beetje de ‘feeling’ hebt met programma’s en analyses maken.